Contact Us

Use the form on the right to contact us.

The foundation is always looking for opportunities to expand and involve more artists in its reach. Please feel free to contact us if you have any information that could benefit us along the way.

243 East 34th Street
New York, NY, 10016

(862)222-4427

Kultuuripäevade korraldaja külastas 47 aasta pikkuse traditsiooni algatajat.

Uudised

Kultuuripäevade korraldaja külastas 47 aasta pikkuse traditsiooni algatajat.

Valev Laube

Möödunud nädalal külastasid Eesti Kultuuripäevade peakorraldaja Kadri Napritson Acuna, Siiri Lind ning Uno Habakukk festivali isa ning esimest korraldajat Mardi Valgemäed. Siin väike reportaaž külaskäigust ja kogetust.

"Pühapäeval, 26. veebruaril külastasin koos Siiri Linnu ning Uno Habakukega Eesti Kultuuripäevade isa, Mardi Valgemäed ning tema abikaasat Mare Valgemäed. Kui üldse on olemas need hetked või olukorrad, mis panevad meid tundma, et teeme õiget asja ülla eesmärgi nimel, siis see juhtus minu elus just sel päeval.
Mõni aeg tagasi viis tee mind kokku proua Mare Valgemäega. Nimelt kuulsin, et tal on Kultuuripäevadega seotud materjale kogutud läbi aastate ning tahtsin neid uurida. Mitte aga ei teadnud ma siis, et tema abikaasa Mardi ongi Kultuuripäevade idee esmane autor ning esimeste kultuuripäevade korraldaja New Yorgis 1970ndal aastal. See tunne, mis mind valdas peale päeva veetmist nende kahe kodus raamatuid vaadates, lugusid kuulates ning kultuurist rääkides, oli üks emotsionaalsemaid ning siiramaid päevi üle pika aja.
Kuigi Kultuuripäevade korraldamise algusaasta (1970) oli nii poliitiliselt kui ka demograafiliselt täiesti teine aeg, on Kultuuripäevade missioon jäänud samaks – hoida eesti kultuuripärandit ning kanda seda edasi uues generatsioonis ning ka nende järeltulijates.
20170226_111417.jpg
“Kui Kultuuripäevadel õnnestub äratada meie noorsoo hulgas huvi eesti vaimuvara vastu, oleme rikastanud õhkkonda, mis on hädavajalik loova töö jätkamiseks. Nagu elu ise, ei seisa ka ühe rahva kultuur paigal. Ta kas kasvab ja areneb või kuivab kokku, kängub ja haihtub. Peame rakendama kõik oma oskuse ning võimed, et vältida viimast alternatiivi,” Mardi Valgemäe kommentaar Kultuuripäevade eesmärgist ajalehes Kultuuri-Side, märts 1970.
Tahan tänada kogu oma südamest Mare ning Mardi Valgemäed, kes meid vastu võtsid ning Kultuuripäevade jaoks materjale laenasid alates aastast 1970. Kogutud materjalidest kokku pandud näituse avame Kultuuripäevade raames Eesti Majas.
Kui ka Teie tahate aidata kaasa selle imelise traditsiooni, Eesti Kultuuripäevad New Yorgis, säilitamisele, külastage meie lehte https://www.estonianculture.org/donate ja annetage juba täna! Iga annetus, suur või väike, loeb!"

- Kadri Napritson-Acuna, Eesti Kultuuripäevad New Yorgis peakorraldaja